Jukolan viesti

Torstai 21.6.2012 klo 7.06 - Timo Puustinen

Kesäkuun kolmantena viikonloppuna juostiin perinteinen Jukolan Viesti Etelä-Suomessa Vantaan Hakunilassa. Tämä Jukolan viesti oli osanotoltaan kautta aikain runsain osanottajamäärältään. Jukolan viestiin ja Venlojen viestiin osallistuneiden määrä kohosi noin 16000 suunnistajaan. Tätä hienosti järjestettyä tapahtumaa oli järjestämässä noin 1600 talkoolaista. Uskomattomalta myös tuntuu, että Kehä kolmosen  pohjoispuolelta ja Hakunilan itäpuolelta niin läheltä asutusta voi löytyä niin hienoa maastoa tällaisen viestin järjestämiseen.

Monta kertaa tapahtumaan suunnistajana osallistuneena Jukolan viesti tuntuu katkaisevan kevään ja kesän erilleen. Kevät päättyy ja kesä alkaa. Koskaan ei tunnu aamuyöllä nukuttavan, kun saa lähteä suunnistamaan joko auringon noustessa tai huolestuneena miettien, että tuleekohan taivaalla roikkuvista pilvistä kohta rankkasade. Useimmiten on ollut aurinkoista.

Tämänvuotinen Jukola sujui omalta osaltani aivan hyvin. Juoksin Ilomantsin Urheilijoiden joukkueessa aamulla 4:n ja 6:n välissä 4. osuutta. Kun lähdin matkaan, niin joukkue oli sijalla 542 ja kun tulin vaihtoon olimme sijalla 553. Joukkueen lopullinen sijoitus oli 485 ja se on ihan hyvä yli 1600 lähteneen joukkueen joukossa. Kun emme joukkueessa enää ihan nuoria poikia olleet.

Jukolan viestiä oli ilo seurata oman suunnistuksen ohella. Oman kaupungin joukkue Kalevan Rasti teki Jukolan yössä hienon suorituksen ja otti ylivoimaisen voiton. Joukkueessa oli tällä kertaa 4 suomalaista juoksijaa ja he ratkaisivat viestin neljällä peräkkäisellä osuudella onnistuen aivan erinomaisesti. Joukkue otti selvän voiton huolimatta siitä, että joukkueen ranskalainen maailmanmestari Thierry Guergiou puuttui joukkueesta. Ja tämän lisäksi kakkosjoukkue sijoittui myös hienosti toiseksi.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Juha Sipilä Keskustan puheenjohtajaksi

Maanantai 11.6.2012 klo 20.24 - Timo Puustinen

Keskustan puoluekokous oli Rovaniemellä 8.-10.6.2012. Kokouksessa oli mahtava osanottajamäärä lähes 4000 ihmistä. Maailman toiseksi suurin puoluekokous oli koolla.

Keskusta valitsi puoluekokouksessa uuden erinomaisen puheenjohtajakaartin. Puheenjohtajaksi valittiin toisessa äänestyksessä varsin selvällä enemmistöllä ensimmäisen kauden kansanedustaja Juha Sipilä. Juha Sipilä on siitä harvinainen poliitikko, että hän on tehnyt pitkän työuran politiikan ulkopuolella lähinnä yrityselämässä. Tämä yrityselämän johtajakokemus antaa hänelle hyvän pohjan lähteä johtamaan Keskustaa kohti kunnallisvaaleja ja seuraavia eduskuntavaaleja.

Keskusta sai vahvan puheenjohtajakaartin, josta löytyy vahvaa naisenergiaa. Anneli Saarikko jatkaa puolueen varapuheenjohtajana ja tukenaan hänellä on ahkera ja osaava europarlamentaarikko Riikka Manner ja ministerinäkin jo toiminut Juha Rehula.

Puoluesihteeriksi on valittu jatkamaan Timo Laaninen. Näin edustus saatiin puoluejohtoon myös täältä Pohjois-Karjalan suunnalta.

Tällä porukalla on Keskustan hyvä lähteä toimimaan jatkossa!

Kommentoi kirjoitusta.

Keskustan jäsenäänestys

Keskiviikko 30.5.2012 klo 20.39 - Timo Puustinen

Keskustan jäsenäänestys kesäkuussa valittavasta uudesta puheenjohtajasta pidettiin viime viikonloppuna 25.5.-27.5.2012. Jäsenäänestyksestä tuli hyvin tasainen. Paavo Väyrynen oli jäsenäänestyksen paras saatuaan 36,4 % äänistä. Toisena ollut Juha Sipilä sai 33,6 % äänistä ja kolmas jäsenäänestyksessä mukana ollut ehdokas Tuomo Puumala sai 30 % äänistä. Neljäs puheenjohtajaehdokas Timo Kaunisto ei ollut jäsenäänestyksessä mukana, mutta on varsinaisessa puoluekokouksessa ehdokkaana.

Jäsenäänestyksen tulos ei käytännössä ratkaissut millään lailla puheenjohtajuutta. Puheenjohtajan valinta on täysin puoluekokousedustajien valittavissa Rovaniemen puoluekokouksessa kesäkuussa. Parhaimman ehdokkaan olisi pitänyt saada äänistä yli 50 %, että jäsenäänestyksen tulosta voisi pitää sitovana.

Pohjois-Karjalassa saatiin jäsenäänestyksessä hieman poikkeava tulos. Jäsenäänestyksessä menestyi parhaiten Tuomo Puumala niin koko Pohjois-Karjalan alueella kuin omalla Joensuun kunnallisjärjestön alueella. Mielenkiintoista oli myös se, että oman kunnallisjärjestön alueella Juha Sipilä keräsi varsinaisina vaalipäivinä suurimman äänisaaliin. Näenkin, että niin Tuomo Puumalalla ja  Juha Sipilällä on parhaimmat mahdollisuudet nousta puolueen puheenjohtajaksi.

Joensuun kunnallisjärjestön alueella äänestys toimitettiin perjantaina 25.5 Enossa ja Uimaharjussa, lauantaina 26.5 Joensuussa, Reijolassa ja Hammaslahdessa sekä sunnuntaina 27.5 Kiihtelysvaarassa ja Tuupovaarassa.

Kommentoi kirjoitusta.

Keskustan puoluejohto vaihtuu

Maanantai 9.4.2012 klo 18.00 - Timo Puustinen

Keskustan puoluejohdossa tapahtuu taas. Viime sunnuntaina 1.4 Mari Kiviniemi ilmoitti, että hän ei lähde mukaan kesän puheenjohtajakamppailuun. Ratkaisu on ymmärrettävä johtuen siitä tavasta, jolla puolueen kunniapuheenjohtaja on hänet haastanut ja toinen ratkaisuun vaikuttanut asia on piirijohtajien tuen puute.

Keskusta on tehnyt kevään mittaan hyvää oppositiopolitiikkaa Mari Kiviniemen johdolla. Oppositiopolitiikan teossa hän on saanut hyvin sivustatukea Keskustan muilta kansanedustajilta. Myös puoluejohto kokonaisuudessaan on onnistunut hyvin tänä keväänä.

Kun Paavo Väyrynen helmikuun alussa ilmoittautui puheenjohtajakisaan, niin totesin heti, että tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä että Mauri Pekkarinen nousee puheenjohtajaksi. Tuossa vaiheessa hän ei ollut kisassa mukana, mutta Väyrysen haastaminen tietysti tarkoitti, että hänenkin on ilmoittauduttava mukaan. Tuossa vaiheessa ajattelin ,että Mari Kiviniemi on kisassa mukana ja sitten vanhoista herroista Mauri Pekkarinen valikoituu hänen vakavimmaksi kilpailijaksi ja voi nousta puheenjohtajaksi.

Keskusta on 2-3 vuotta edelleen oppositiossa ja voi olla ihan hyvä ratkaisu, että Mauri Pekkarinen toimisi oppositiopolitiikan äänitorvena. Sen homman hän osaa. Uskon, että esim. Tuomo Puumala asettuu ehdolle ja tulee kunnon kisa puheenjohtajuudesta.

Puheenjohtajan on oltava ehdottomasti kansanedustaja ja siinä mielessä Riikka Manner voisi tyytyä tässä vaiheessa tavoittelemaan varapuheenjohtajuutta.

Keskustalla on tällä hetkellä olemassa 3 hyvää puoluesihteeriehdokasta. Istuva puoluesihteeri Timo Laaninen, Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Antti Varis ja MTK:n Sami Kilpeläinen. Näistä itäsuomalaisista ehdokkaista kuka vaan voi olla seuraava puoluesihteeri. Mielenkiintoista nähdä!

Kommentoi kirjoitusta.

Kunta- ja palvelurakenneselvitys

Sunnuntai 4.3.2012 klo 19.15 - Timo Puustinen

Hallituksen kuntauudistus

Keskustan alue- ja kuntatyöryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Tapani Tölli oli alustamassa sunnuntaina 4.3 Keskustan näkemyksiä kuntauudistuksesta Joensuussa. Paikalla oli kunnallisjärjestöjen edustajia maakunnasta.

Pohjois-Karjalan näkemyksiä tuli keskustelussa esille seuraavasti:

  • Tunnustetaan tulevaisuuden haasteet: Kuntatalouden, väestörakenteen muutos ja palvelutarpeiden kasvu.
  • Hallituksen kuntauudistus ei ratkaise näitä ongelmia. Hallituksen liian nopealla aikataululla ajama hanke on pysäytettävä ja aloitettava alusta kuntalaisia, kuntia ja asiantuntijoita kuunnellen. Korostettava parlamentaarista valmistelua.
  • Kuntauudistuksessa päähuomio kiinnitettävä sote-palveluiden rahoitukseen ja järjestämiseen sekä lähipalveluiden turvaamiseen. Kuntauudistuksessa keskityttävä kasvun edellytysten luomiseen ja paikalliset olosuhteet on otettava huomioon.
  • Myötämielisyys vapaaehtoisille kuntaliitoksille.
  • Maakuntatason päätöksenteko säilytettävä. Pohjois-Karjalassa on esim. hyvin toimiva maakunnallinen koulutusjärjestelmä.
  • Kannustettava kuntia antamaan erillinen lausunto ennalta laadittujen kysymysten vastausten lisäksi.

Joensuun kaupunginvaltuusto kokoontuu valtuustoseminaariin 14.3 illalla. Aiheena on mm. kunta- ja palvelurakenneselvitys sekä siihen annettava lausunto. Yllä olevat näkökohdat ovat hyvänä pohjana tähän keskusteluun.

 

 

Kommentoi kirjoitusta.

Joensuun hallinnonuudistus

Keskiviikko 29.2.2012 klo 16.59 - Timo Puustinen

Keskustan Joensuun kunnallisjärjestö ry.

 

On johtokunnan kokouksessaan tehnyt seuraavan kannanoton 26.2.2012.

 

Keskustan Joensuun kunnallisjärjestö kannattaa käynnissä olevan hallinnonuudistuksen hyväksymistä. Hallinnonuudistusta on valmisteltu kauan ja perinpohjaisesti, uudistuksen peruslinjat on hyväksyttävissä. Yksityiskohtia voidaan vielä tarkentaa valtuustoryhmien välisissä neuvotteluissa. Uudistus voidaan hyväksyä maaliskuun valtuustossa, jonka jälkeen voidaan aloittaa hallinnon osalta niin tulevien luottamushenkilöiden kuin viranhaltijoiden koulutus.

Kommentoi kirjoitusta.

Prikaati ja Kiteen jätteenpolttolaitos

Maanantai 27.2.2012 klo 21.34 - Timo Puustinen

Keskustan Joensuun kunnallisjärjestö ry. on johtokunnan kokouksessaan tehnyt seuraavan kannanoton:

Pohjois-Karjalan prikaati:

Keskustan Joensuun kunnallisjärjestö on tyrmistynyt maan hallituksen linjauksesta lakkauttaa Pohjois-Karjalan prikaati. Kunnallisjärjestö ihmettelee erityisesti puolustusministeri Wallinin toimintaa puolustusvoimain uudistuksen valmistelussa. Kj esittää, että Wallin arvioisi omaa asemaansa ja kykyään jatkaa puolustusministerin tehtävässä.

Puolustusvoimien uudistuksen valmistelusta on tullut uutta tietoa. Kj esittää, että pääministeri Katainen peruuttaisi puolustusvoimien uudistusprosessin ja laittaisi sen uuteen valmisteluun. Kunnallisjärjestön mielestä näin mittavaa uudistusta ei voi tehdä hallituksessa, vaan päätös on vietävä eduskunnan käsiteltäväksi.

Kiteen ekovoimalaitos:

Keskustan Joensuun kunnallisjärjestö tukee jätteenpolttolaitoksen rakentamista omaan maakuntaan Kiteelle. Kiteellä on rakentamiseen tarvittavat luvat valmiina. Maakuntaliiton selvitysten mukaan jätteenpolttolaitos mahdollistaa Kiteelle uusia investointeja ja voisi tuoda työpaikkoja myös Joensuuhun.

Kunnallisjärjestö vaatii, että jätteenpolttolaitoksen sijaintipaikan valmistelu Joensuun osalta on toteutettava oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti kaikkia osapuolia kohtaan. Jätteenpolttolaitoksen rakentamiseen tarvittavien päätösten osalta ei ole syytä viivytellä.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Presidentinvaalit

Maanantai 23.1.2012 klo 21.37 - Timo Puustinen

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros pidettiin eilen. Toiselle kierrokselle menivät jatkoon 37 %:n kannatuksella Sauli Niinistö ja 18,8 %:n kannatuksella Pekka Haavisto. Keskustan Paavo Väyrynen teki hienon kampanjan ja jäi niukasti kolmannelle sijalle 17,5 %:n kannatukselle. Paavo Väyrynen selätti reilusti Timo Soinin ja Paavo Lipposen, jotka jäivät alle 10 %:n kannatuksen. Tästä on Keskustan hyvä jatkaa kohti kunnallisvaaleja.

Kuntapalvelut

Keskusta on järjestänyt ympäri maata tilaisuuksia, joissa järjestöväki on keskustellut palveluiden järjestämisestä kunnissa. Samalla on keskusteltu ja pohdittu myös presidentinvaalien tilannetta.

Näin tehtiin myöskin Joensuussa. 12.2 oli tilaisuus, jossa kansanedustaja Anu Vehviläinen oli alustamassa aiheesta. Esillä olivat ennen kaikkea lähipalvelujen järjestäminen, jossa keskusta on esittänyt lähipalvelulakia. Esille nousi voimakkaasti myös kuntien pakkoliitokset, jotka tuomittiin järjestöväen toimesta jyrkästi. Mielenkiintoista kyllä, niin seuraavana päivänä julkaistiin ennenaikaisesti luonnos kuntakartaksi, jossa kuntien määräksi esitetään 70 kuntaa. Tämä luonnos tuomittiin Keskustan johdon toimesta mahdottomaksi toteuttaa ja Keskustan johto on luvannut vastustaa tämän hallituksen ajatuksen eteenpäin viemistä.

Presidentinvaaleihin ja kuntapalveluihin liittyen Tuupovaaran paikallisyhdistys Anne Meriläisen johdolla järjesti vaalitilaisuuden 19.1 Koverossa. Tässä tilaisuudessa oli alustamassa kansanedustaja Eero Reijonen.

Keskustan kunnallisjärjestö oli lauantaina 21.1 tekemässä viimeistä kampanjatilaisuutta Joensuussa kävelykadulla. Ihmisiä oli liikkeellä myönteisellä mielellä lumisateesta ja tuulesta huolimatta.

Tänään 23.1 illan ohjelmaan kuului vaalitaulujen kerääminen Paavon jäätyä kolmanneksi. Ja seuraavaksi täytyy alkaa miettimään äänestääkö toisella kierroksella Sauli Niinistöä vai Pekka Haavistoa.

Kommentoi kirjoitusta.

Rakentaminen Joensuun haja-asutusalueella

Tiistai 10.1.2012 klo 17.01 - Timo Puustinen

Karjalaisessa 3.1. rakentamisesta julkaistun jutun mukaan Joensuussa myönnetään vähän rakennuslupia kaava-alueen ulkopuolelle ja säännöt ovat tiukat. Vuonna 2011 teknisessä lautakunnassa tehtyjen päätösten perusteella tilanne näyttää toisenlaiselta. Joensuu suhtautuu myönteisesti niin suunnittelutarvealueiden kuin koko haja-asutusalueen rakentamiseen ja poikkeuslupien myöntämiseen. Meillä oli 26 suunnittelutarveratkaisua, joista 24 oli myönteisiä, vain 2 kielteisiä. Ely-keskukselle annettiin 15 myöntävää (ei yhtään kielteistä) lausuntoa haja-asutusalueelle tehtävistä ratkaisusta. Lisäksi oli 13 myönteistä poikkeamislupaa (ei yhtään kielteistä) yleensä rakentamiseen liittyen. Rakennusvalvonnan mukaan haja-asutusalueella ei tehty v. 2011 yhtään kielteistä rakennuslupapäätöstä. Myönteiset suunnittelutarveratkaisut sijaitsevat mm. Enossa, Heinävaarassa, Hammaslahdessa, Iiksenvaarassa, Mulossa, Multimäessä, Niittylahdessa ja Reijolassa. Kielteiset 2 ratkaisua ovat Ketunpesien alueella, jonne on aloitettu Iiksenvaara-Ketunpesät-Papinkangas osayleiskaavan laatiminen. Joensuussa suunnittelutarvealueille Karhunmäkeen ja Multimäelle osayleiskaavat ovat valmistuneet, Reijolaan on valmistumassa tänä vuonna. Karhunmäkeen ja Multimäkeen on laadittu jo nyt asemakaavoja, joihin Joensuun lähivuosien omakotirakentaminen pääosin sijoittuu. Vuoden 2011 kaavoituskatsauksessa on linjattu, että Enon, Tuupovaaran ja Kiihtelysvaaran asemakaavat saatetaan ajantasalle. Heinävaaran osayleiskaavan laatiminen on aloitettu ja tänä talvena alkaa Enon Louhiojan asemakaavan uudistaminen. Enon Kaltimonkosken kaavamuutos on jouduttu keskeyttämään Ely-keskuksen kielteisen lausunnon jälkeen. Joensuussa on runsaasti tontteja jatkuvasti saatavilla haja-asutusalueella. Haja-asutusalueella on vapaana ainakin 120 tonttia ympäri Joensuuta: Enosta, Louhiojalta, Hammaslahdesta, Heinävaarasta, Kiihtelysvaarasta, Tuupovaarasta ja Uimaharjusta. Valitettavasti useimmat haluavat tontin 10-20 km:n säteellä Joensuun torista eli lännessä mennään Liperin puolelle, pohjoisessa Kontiolahdelle ja vain idästä tonttia hakevat tulevat Joensuuhun. Rajoina tulevat useimmiten käytännössä vastaan Viinijärvi, Kontiolahti kk, Hammaslahti ja Heinävaara. Maakuntaliitto on hyväksynyt viime vuoden lopulla ilmasto- ja energiapoliittisen ohjelman. Ohjelmassa on linjattu, että maaseudulla rakentaminen haja-asutusalueella tulisi pohjautua jo rakennettuihin kyliin, joissa mahdollistetaan lähipalveluiden säilyminen ja kehittyminen. Tämä on hyvä lähtökohta Joensuun haja-asutusalueella. Mikään ei estä rakentamasta kylien ulkopuolelle. Se on jokaisen oma valinta. Itsekin katuvalojen ulkopuolella asuessa tiedostan ja hyväksyn, ettei jokaisena aamuna tie ole välttämättä auki tai sähkökatkoksen korjaaminen voi kestää vähän pidempään. Vastuulliseen päätöksentekoon kuuluu myös, että rakentajat ovat tietoisia em. asioitten lisäksi palvelujen saatavuudesta haja-asutusalueella.

Kommentoi kirjoitusta.

Järjestö- ja talkootyötä

Tiistai 3.1.2012 klo 21.45 - Timo Puustinen

Kunnallisjärjestön puheenjohtajana järjestöasiat ja talkootyö kutsuivat tänä iltana.

Ensin oli vuorossa palaveri jätelautakunnan luottamushenkilöpaikoista. Jätelautakuntahan aloittaa tänä vuonna Ilomantsin, Joensuun, Kontiolahden, Liperin ja Polvijärven kanssa yhteisenä elimenä, jossa Joensuusta on 5 luottamushenkilöä ja muista kunnista yksi kustakin. Keskustalle tulee edellisten kunnallisvaalien perusteella lautakuntaan 3 paikkaa, joista 1 henkilö valitaan Joensuusta, 1 henkilö Ilomantsista ja 1 henkilö Polvijärveltä. Joensuusta valittava varsinainen henkilö on mies ja varahenkilö nainen. Ilomantsista valitaan keskustalainen mies varsinaiseksi jäseneksi ja Polvijärveltä nainen varsinaiseksi jäseneksi ja varapuheenjohtajaksi.Tasa-arvolaki vaatii sopimaan tarkasti asiat: Ensinnäkin sovitaan paikkajako eri poliittisten ryhmien kanssa, sitten on otettava huomioon paikkojen jakaantuminen kunnittain ja sitten vielä tasa-arvokysymys. SDP:stä tulee lautakuntaan 3 jäsentä, kokoomuksesta 2 ja vihreistä 1. Kunnallisjärjestön johtokunta tulee esittämään valtuustoryhmälle uuden jäsenen ja varajäsenen lautakuntaan.

Presidentinvaalit ovat 22.1.2012. Ulkomainokset saadaan (=täytyy) asettaa nähtäville huomenna 4.1.2012. Se tarkoitti talkootoimintaa, sillä entiset taulupohjat täytyi puhdistaa ja uudet liimata. Pätevän talkootyöryhmän kanssa tämä onnistui rivakasti Riikosen Villen järjestämissä yrityksen tiloissa. Paikalla oli Laura Jormanainen, Katja Väänänen, Vilho Riikonen, Eino Sagulin ja Kari Väkeväinen lisäkseni. Lisäksi Kukkosen Pekka oli hoitanut taulut Enon suunnalle ja Lempisen Antti Pyhäselän suunnalle.

Presidentinvaalien osalta gallupeja riittää. Tänään julkaistussa Helsingin Sanomien gallupissa oli uutta Sauli Niinistön kannatuksen varsin voimakas putoaminen. Edelleen 4 ehdokasta oli suhteellisen tasaväkisesti kamppailemassa toisesta sijasta, joten vielä ei Paavo Väyrynen ollut ottanut irtiottoa toiselle sijalle. Tämä tulee sitten seuraavassa gallupissa.

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalijuhla 2.1.2012

Maanantai 2.1.2012 klo 22.02 - Timo Puustinen

Vuosi 2012 alkoi poliittisesti nopeasti vuoden vaihteen jälkeen. Presidentinvaalit ovat painamassa päälle ja tänään 2.1. pääsin osallistumaan Keskustan presidenttiehdokas Paavo Väyrynen vaalijuhlaan Joensuussa. En ollut ainoa Joensuussa Carelia-salissa paikalla ollut henkilö, sillä sali oli viimeistä istumapaikkaa myöten täynnä ja osa ihmisistä joutui seisomaan. Paikalla oli siis yli 600 ihmistä. Samaa innostuneisuutta on Paavo Väyrysen vaalitilaisuuksissa ollut muuallakin päin Suomea.

Paavo Väyrynen on ollut ministerinä viidellä vuosikymmenellä ja häneltä löytyy ylivoimainen kokemus ulkopolitiikan osalta kahdeksasta presidenttiehdokkaasta. Tohtori Paavo Väyrynen on kiertänyt kenttää ahkerimmin presidenttiehdokkaista ympäri Suomea ja hänellä on vankin tuntuma äänestäjien ajatuksiin koko Suomea ajatellen. Näinpä hänen vaalilauseensa ”Koko Suomen Presidentti” on hyvin oikeutettu ja hän on vahvasti maakuntien ehdokas. Hän haluaa pitää koko Suomen asuttuna ja elinvoimaisena.

Keskustan kannatus oli kohonnut vuoden lopun viimeisessä Ylen gallupissa 16,2 prosenttiin aivan 0,2 %:n tuntumaan SDP:n kannatuksesta. Omalta osaltaan Paavo Väyrysen ahkera kampanjointi on vaikuttanut kannatuksen kasvuun. Ei sovi unohtaa myöskään Keskustan eduskuntaryhmän syksyn aikana tekemän oppositiopolitiikan vaikutuksia.

Paavo Väyrysen kannatus tuntuu olevan nousussa. Mielestäni ei ole mikään ihme, vaikka seuraavassa gallupissa alkaa näkyä jo muutaman prosentin ero kolmantena olevaan presidenttiehdokkaaseen. Paavo Väyrynen on menossa vahvasti toiselle kierrokselle presidenttikisassa.

Kommentoi kirjoitusta.

Vuoden viimeisiä päätöksiä

Tiistai 27.12.2011 klo 14.40 - Timo Puustinen

Kaupunginvaltuuston vuoden 2011 viimeisessä kokouksessa keskusteltiin ruokahuollon järjestämisestä ja yhteistyöstä. Joensuun kaupungilla, Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymällä ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymällä on lähivuosina mittavat haasteet ruokahuollon järjestämisessä ja erikoisesti siihen liittyvissä investoinneissa. Erityisesti sairaanhoitopiirillä on kiire tilojen rakentamisen suhteen. Tarjolla oli yhteistyötä tilojen rakentamiseksi. Pohjaesityksenä oli osakeyhtiömalli, mutta kokouksen kuluessa nousi esille myös tilojen rakentamisen selvittäminen myös jollain muulla organisaatiorakenteella, esim. liikelaitosmallilla. Valitettavasti tuo tarjottu yhteistyömahdollisuus kariutui äänestyksessä ja saattaa käydä niin, että jokainen organisaatio rakentaa oman keskuskeittiönsä Joensuuhun. Itse mukaan lukien keskustaryhmä enemmistönä oli selkeästi yhteistyön kannalla.

Tekninen toimi kehittää kaupunkia

Vuoden viimeisessä teknisen lautakunnan kokouksessa hyväksyttiin ensi vuoden talouden käyttösuunnitelma. Tekninen toimi jatkaa vahvasti kaupungin kehittämistä, vaikka teknisen toimen budjetin kasvu-% on monena vuonna ollut pyöreä 0. Teknisellä puolella on saatu juuri viimeistelytöitä vaille valmiiksi Penttilänrannan puhdistusurakka, joka tuli maksamaan noin 15 miljoonaa euroa alun perin arvioidun 21 miljoonan euron sijaan. Joensuun kehätien rakentaminen valmistuu tulevana vuonna ja tämän jälkeen alkaa siltojen rakentaminen. Ensimmäisenä on vuorossa Penttilään tulevan Ylisoutajan sillan rakentaminen v. 2012-2013 ja sitten Sirkkalan sillan rakentaminen vv. 2013-2014. Kun nämä sillat ovat valmiit, niin sitten lähivuosina Suvantosillan voi laittaa kiinni peruskorjausta varten.

Myös tekniselle lautakunnalle esiteltiin 14.12 ehdotus Joensuun keskustan osayleiskaavaksi. Tämä ehdotus tulee seuraavan vuoden aikana aiheuttamaan voimakasta keskustelua, sillä siihen liittyy myös suojelutarpeita vanhojen ja edustavien rakennusten säilyttämiseksi. Näistä suojelukohteista on tehty rakentamiskieltoehdotus, josta kaupunginhallitus päättää 27.12.2011.  Rakennuskielto vapautuu joko valmistuvan asemakaavan myötä tai osayleiskaavan hyväksymiskäsittelyn yhteydessä. Tavoitteena osayleiskaavan suhteen on se, että kaupunginvaltuusto voi vuoden 2012 lopussa hyväksyä kaavan. Kaavoitus tuo mukanaan paitsi liikennejärjestelyjä, niin myöskin mahdollisuuden rakentaa niin asuntoja kuin liiketilojakin ydinkeskustaan. Liiketilojen rakentamisen pohjana on vuoden lopussa valmistunut Joensuun kauppapaikkaselvitys. Osayleiskaavan hyväksymisen yhteydessä on erityisen tarkkaan mietittävä, kuinka paljon Joensuun kaupungilla on varaa ottaa vastuulleen ja maksettavaksi rakennusten suojelusta aiheutuvia kustannuksia. Kustannuksia on tulossa muutoinkin esim. ikääntyvän väestön myötä.

Kommentoi kirjoitusta.

Jahtia ja juhlaa

Tiistai 22.11.2011 klo 21.51 - Timo Puustinen

Metsästysvuosi alkaa olla lopuillaan, kun luntakin on eilen 21.11. satanut Tuupovaaraan. Alkaa olla talven tuntua.

Oma metsästysseura Pirttijärven Erä vietti 50-vuotisjuhlia 12.11.2011. Seuralla on ollut kehittyvä historia koko 50 vuoden ajan. Kun seura aloitti v. 1961, niin jäseniä oli metsästysseurassa 14 ja nyt 50 vuotta myöhemmin 99. Seura on vuosien saatossa rakentanut itselleen nylkyvajan, metsästysmajan ja kodan. Monta hienoa hetkeä on vietetty paitsi metsästyksen, niin myöskin siihen liittyvän talkoilun ja järjestötyön parissa. Monet työtunnit ovat kuluneet jäsenen, puheenjohtajan, sihteerin, rahastonhoitajan, hirvenmetsästyksen johtajan tehtäviä hoitaessa. Pirttijärven Erä on vahva metsästysseura, jolle voi toivottaa menestystä tuleville vuosikymmenille.

Tänä syksynä Pirttijärven Erällä oli hirvenkaatolupia 3 aikuiselle ja 1 vasalle. 6 päivää kesti näitten lupahirvien jahtaaminen. Tänä vuonna sattui varsin erikoinen tapaus, että 1 hirvi oli sairas ja seura sai uuden kaatoluvan sairaan hirven vuoksi. Kun lähdimme ”ylimääräistä” hirveä metsästämään, niin alueelta saatiin 8 hirven havainnot, mutta onneksi vain yksi ammuttiin. Itselleni sattui metsästyksen ensimmäisenä päivänä taas hieno tapaus, kun pääsin oman koiran haukusta ampumaan hirvenvasan. Ja siihen haukkuun oli tullut kaveriksi myös toinen koira.

Metsästyspäätöksiä

Metsästyskauden päätöstä alkaa oireilla se, kun aletaan suunnittelemaan ja tekemään päätöksiä seuraaville jahtikausille. Tänään oli teknisessä lautakunnassa esillä kaupungin maiden vuokraaminen metsästysseuroille seuraavaksi 5 vuodeksi. Päätöksessään tekninen lautakunta alensi esittelytekstissä ja päätösehdotuksessa ollutta metsästysmaiden vuokraa 50 %. Tulevalle 5 – vuotiskaudelle on kaiken riistan metsästysoikeudesta maksu 0,20 euroa/hehtaari/vuosi metsästysseuroille. Se kattaa metsästysvuokrasopimusten käsittelystä kaupungille tulevat kulut, mutta ei ole lähellekään samaa luokkaa kuin yhtiöiden perimät vuokrat. Päätös ottaa huomioon metsästysseurojen tekemän arvokkaan työn niin maaseudun ihmisten kuin luonnonkin hyväksi.

Kommentoi kirjoitusta.

Kaupungin talous 2012

Sunnuntai 6.11.2011 klo 10.55 - Timo Puustinen

Kaupunginvaltuusto käsitteli vuoden 2012 veroprosentteja lokakuun viimeisessä kokouksessaan. Kaupunginvaltuusto yksimielisesti linjasi veroprosentit samoiksi, jota ne vuonna 2011 ovat olleet. Joensuun kaupunki on vaalikauden strategioissaan linjannut veroprosentin koko vaalikaudelle ja sen mukaan on yritetty toimia. Tässä ollaan onnistuttukin ja tällä hetkellä Joensuun kaupungin veroprosentti on ihan kilpailukykyinen vastaavien kokoisten kaupunkien veroprosentteihin.

Kaupungin talousarvion käsittely on meneillään kaupunginhallituksessa ja valtuustoryhmissä parhaillaan. Keskustan valtuustoryhmä on käsitellyt asioita kokouksessaan ja keskustan ryhmällä on muutamia selkeitä esityksiä kaupunginjohtajan tekemään talousarvioehdotukseen:

1) Kotihoidon tuki eli kuntalisä tulee säilyttää. Tällä tavoin turvaamme perheiden valinnanmahdollisuutta lastensa hoidon järjestämisessä. Taloudellisesti muut vaihtoehdot ovat kalliimpia, koska aiheuttavat rakennuspaineita.

2) Järjestöjen avustukset säilytetään ennallaan. Näin turvataan vapaaehtoistyön ja harrastustoiminnan jatkuminen.

3) Yksityistieavustukset pidetään entisellä tasolla Joensuun talousarviossa: Maassamme on 78 000 km valtion teitä ja yli 350 000 km yksityisteitä. Joensuussa yksityisteiden suhteellinen osuus on suurempi. On välttämätöntä, että yksityisteiden hoitoa avustetaan, sillä pieni tuki auttaa ja helpottaa omalta osaltaan yksityisteiden hoitoa. Yksityisteitä käyttävät asukkaiden lisäksi  mökkiläiset, marjastajat ja muut luonnossa liikkujat. Puu- ym. tavarakuljetusten turvaaminen vaatii ympärivuotista hoitoa.

4) Kerrostalojen hissirakentamiseen tarkoitetut hissiavustukset on turvattava. Lähivuosina eläkeläisten ja varttuneemman väen muuttopaine lähivuosina kaupungin keskustaan vaatii  hisseillä varustettujen kerrostalojen asuntotarjontaa.

 

Kaupungin talousarvioehdotuksessa on esitetty myös, että Tuupovaaran nuorisotalo otetaan pois nuorisotoiminnan käytöstä vuoden 2012 aikana ja talo laitetaan myyntiin. Vastustan tätä hanketta ja jos se on vielä kaupunginhallituksen esityslistalla vuoden 2012 talousarvioksi, niin tulen esittämään asian poistamista. Nuorisotalolla on ollut oma tärkeä historiansa Tuupovaarassa ja tällä hetkellä se lienee kaupungin toimivimpia nuorisotiloja.

Kommentoi kirjoitusta.

Kaupunginvaltuuston talousseminaari 1.-2.9.2011

Sunnuntai 4.9.2011 klo 15.18 - Timo Puustinen

Joensuun kaupunginvaltuusto piti talousseminaaria Nurmeksessa 1.-2.2011. Kaupunginvaltuustolla oli talousseminaarille 2 isoa aihetta. Ensimmäinen oli organisaatiomuutos vuoden 2013 alusta alkaen ja toinen vuoden 2012 talousarvion näkymät.

Ensimmäisenä päivänä käsittelyssä oli organisaatiomuutos. Tätä oli valmisteltu vuoden aikana ja asia oli esitelty valtuustolle jo 13.6. Organisaatiomuutoksessa siirrytään selkeämmin tilaaja (järjestäjä) – tuottaja (toteuttaja) malliin. Käytännössä tarkoittaa, että kaupunginvaltuusto ja kaupunginhallitus toimivat palveluiden tilaajina ja lautakunnat palvelujen toteuttajina. Tämä edellyttää, että kaupunginvaltuustolla on nykyistä paremmin tiedossa eri palvelujen kustannukset ja määrät, joita tarvitaan. Valtuutetut olivat varsin yksituumaisia, että valmistelua jatketaan edelleen tältä pohjalta.

Toisena valtuustoseminaaripäivänä oli sitten esissä tavallaan paluu arkeen. Valtuutetut saivat tiedokseen sen, mitä uusi hallitusohjelma vuosille 2012-2015 tuo kunnille tullessaan. Edelleen valtuutetuille esiteltiin tilatyöryhmän tulokset ja toimenpide-ehdotukset, jotka pohjautuivat jo tiedossa oleviin hallitusohjelman linjauksiin.

Hallitusohjelman linjaukset vaikuttavat jo tulevana vuonna mm. siten, että kunnan saaman valtionosuuden osalta indeksitarkistusta ei tehdä, vaikka kustannukset ovat useamman prosentin nousseet. Valtionosuudet eivät euromääräisesti sinällään laske, mutta palvelutarpeet ovat lisääntyvien tehtävien myötä pikkuhiljaa nousussa inflaation kohoamisen ohella. Yksi ikävä päätös hallituksen linjauksissa on pienten lukioiden valtionavun lakkaaminen, joka tekee Joensuun kaupungin talouteen 450.000 euron loven.

Alustavien laskelmien mukaan Joensuun talousarvio näyttää vuodelle 2012 noin 8-9 miljoonan euron alijäämää. Tämä tarkoittaisi veroprosenttina yhden prosentin nousua kunnallisverossa. Koska kunnallisvero on pyritty pitämään vaalikausittain vakaana, niin kunnallisveron korotus olisi poikkeus kaupunginvaltuuston hyväksymästä strategiasta. Kun myöskin jatkossa talous tulee kiristymään lisääntyvästi, niin tätä valttikorttia talouden ratkaisemiseksi ei tule käyttää nyt.

Talousarviokeskustelua tullaan syksyllä käymään taas kouluverkon ja nimenomaisesti lukioverkon ympärillä. Vasta toukokuussa kaupunginvaltuusto äänestysten jälkeen päätti kiistellyistä kouluverkkolinjauksista. Ja nyt hallitusohjelma on muuttanut tilannetta niin, että 450.000 euroa on menossa koulutoimelta pois. Tämä ei ollut tiedossa, kun päätöksiä toukokuussa tehtiin. Vaikein on tilanne Enossa, jossa on myös uuden rakentaminen suunnitteilla Uimaharjuun kaupunginvaltuuston päätösten mukaisesti. Tiukassa taloudellisessa tilanteessa olisi virkamiesten esitysten mukaan Enossa mahdollista säästää investoinneista 2,5 miljoonaa euroa. Tämä siinä tapauksessa, jos Uimaharjuun rakennettaisiin vain ala-aste ja yläkoululaiset siirtyisivät lakkautettavan lukion tiloihin.

Tässä ovat vastakkain vasta keväällä tehty päätös kouluverkoista ja muuttuneen taloustilanteen myötä säästäminen investoinneissa ja myös käyttömenoissa. Päätösten tekeminen ei tule olemaan helppoa olipa päätökset millaisia tahansa.

Kommentoi kirjoitusta.

Elotapahtuma 20.8.

Torstai 25.8.2011 klo 21.49 - Timo Puustinen

Keskustan Joensuun kunnallisjärjestö järjesti elotapahtuman Joensuun matkustajasatamassa lauantaina 20.8.2011.

Syksyn poliittinen toiminta alkaa olla käynnistymässä. Keskustan kunnallisjärjestö halusi omalta osaltaan olla virittämässä poliittista keskustelua ja mielipiteitten vaihtoa järjestämällä tämän elotapahtuman. Ennen kaikkea Keskusta halusi tuoda julki omia näkemyksiään päätettäviin ja keskustelussa oleviin asioihin.

Keskustan Joensuun kunnallisjärjestö oli saanut elotapahtumaan vieraakseen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kimmo Tiilikaisen. Kimmo Tiilikainen toi esille Keskustan vaihtoehtoisia budjettinäkemyksiä. Kimmo Tiilikaisen mukaan keskusta olisi hankkinut verotuloja arvonlisäveron 2 %:n nostolla ja kohdentanut budjettivaroja enemmän mm. yritystoiminnan kehittämiseen. Kimmo Tiilikaisen puheenvuoron ajatuksia oli samana iltana kuultavana Yleisradion pääuutisten ensimmäisenä aiheena.

Toisen puheenvuoron käytti oma kansanedustaja Anu Vehviläinen. Mukana oli runsaasti Keskustan järjestöväkeä ja valtuutettuja kuuntelemassa joensuulaisten mielipiteitä.

Elotapahtumassa tuli esille, että Joensuun talous on tällä hetkellä hyvässä kunnossa, mutta haasteita on olemassa ja tulossa. Kuten olemme kaupungin johdon viesteistä saaneet lehdistä lukea, niin uuden hallitusohjelman myötä Joensuun taloudesta on jo ensi vuonna katoamassa 9 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa yhden veroprosentin suuruista summaa.

Tämän lisäksi on valtiovarainministeri Jutta Urpilainen viikolla 33 budjettiesityksessään tuonut esille, että kunnilta karsitaan valtionapuja 613 miljoonaa euroa joka vuosi. Se on 2,5 miljardia euroa vaalikautena. Kuntaliiton Timo Kietäväisen laskelmien mukaan se tietää keskimäärin valtakunnassa 0,7 %:n vero-%:n nostoa kunnallisverossa. Kun otetaan lisäksi valtion kunnille sälyttämät muut tehtävät, niin kuntien paine veronkorotuksiin on nouseva. Kun maan hallitus ei nosta verotusta, niin se näyttää teettävän sen kunnilla. Meillä Joensuussa on sitouduttu vaalikausittain samaan veroprosenttiin ja Keskustan näkemyksen mukaan siitä on syytä pitää nytkin kiinni.

Tähän elotapahtumaan oli varattu lohikeittoa ja kahvit, jotka maistuivatkin hyvin joensuulaisille. Soppaa kävi maistamassa 300 ihmistä.

Elotapahtumassa oli tarjolla myös musiikkia. Taitava joensuulainen hanuristi Marko Kotilainen viihdytti useaan kertaan. Marko Kotilainen voitti tänä vuonna Kultainen harmonikka –kilpailun Ikaalisissa, joten näyttöä osaamisesta on. Lauluista huolehti Arttu Leppänen, säestäjänään Tommi Ilonen.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Maratonvaltuusto 30.5

Torstai 9.6.2011 klo 22.40 - Timo Puustinen

Toukokuun viimeisenä päivänä oli kaupunginvaltuustolla todellinen päätöskokous. Tässä superkokouksessa oli esityslistalla vuoden 2010 tilinpäätös ja kaupungin palveluverkkosuunnitelma vuoteen 2020 saakka. Tämän lisäksi oli palveluverkkoon liittyviä kouluratkaisuja yhteensä 4 ratkaisua.

Tilinpäätös oli suhteellisen helppo asia ja siitä kaupunki voi kiittää ylimääräistä verotilitystä, joka saatiin kaupungille v. 2010. Kaupungin tilinpäätös oli tämän ansiosta hyvä ja tuo ylimääräinen verotilitys antoi 2 vuotta lisää aikaa järjestellä kaupungin taloutta mm. pieneneviä valtionosuuksia silmällä pitäen.

Kouluverkko

Kouluverkkoasia on ollut vaikea asia, niin kantakaupungissa kuin kylilläkin. Kouluverkon muutokseen on vaikuttanut vähenevä oppilasmäärä. Toinen oleellisesti vaikuttava asia on uusien alueitten rakentuminen ja toisaalta maaseutualueitten koululaisten määrän väheneminen. Joensuu on viime vuonnakin satsannut koulutustoimeen edellisvuotta enemmän, vaikka koululaisten määrä on vähentynyt 200 oppilaalla.

Kovero

Keskustan osalta 3 ratkaisussa neljästä toimittiin yksimielisesti valtuustossa varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnan esittämällä tavalla. Koveron koulu jatkaa toimintaansa, mikäli siellä on vähintään 30 oppilasta. Ensimmäinen tarkastelupäivä oppilasmäärän osalta on syyskuussa 2012.

Uimaharju

Uimaharjun kouluratkaisu oli erittäin vaikea ratkaisu. Keskustan valtuustoryhmä ja kunnallisjärjestö otti asian vakavasti. Me tutustuttiin edellisenä maanantaina Enossa niin Ukkolan, Uimaharjun kuin Enon kirkonkylän koulun tiloihin lukiota ja nuorisotiloja myöten. Ukkolan koulun tilat todettiin sopiviksi väistötiloiksi, mutta Uimaharjussa totesimme koulujen olevan surkeassa kunnossa. Kun vielä Enossa todettiin, ettei esitetyistä nuorisotiloista löydy Uimaharjun yläasteelaisille riittäviä luokkatiloja, niin enemmistö keskustan ryhmästä itseni mukaan lukien kallistui sille kannalle, että yläaste on Uimaharjussa säilytettävä. Tämä vaatii tilojen peruskorjauksen tai uudisrakennuksen samoin kuin ala-asteen tilatkin. Kustannusarvio molempien osalta yhteensä 8,5 miljoonaa euroa. Ja valtuusto äänestyksen jälkeen äänin 44-14 puolesta päätti säilyttää Uimaharjun yläasteen.

Muutkin kouluratkaisut tapahtuivat lautakunnan esityksen mukaisesti. Valtuusto päätti lakkauttaa Juhanalan yläasteen v. 2012, jolloin Niinivaaran pienet oppilaat pääsevät huonossa kunnossa olevasta koulustaan Juhanalan tiloihin. Juhanalan yläasteelaiset siirtyvät Pielisjoen kouluun. Toinen ratkaisu oli Niinivaaran lukion ja Joensuun yhteiskoulun lukion yhdistäminen yhdeksi lukioksi toimimaan Papinkadun tiloissa.

Palveluverkkoratkaisu

Palveluverkkosuunnitelma on pitkän tähtäyksen suunnitelma palvelujen tarjoamisesta koko Joensuun alueella. Oleellista entisten kuntakeskusten kohdalla on mm. se, että suunnitelmassa linjataan terveysaseman olevan vielä v. 2020 Enossa, Hammaslahdessa, Kiihtelysvaarassa ja Tuupovaarassa.

Tässä on nyt perusratkaisut linjattu eteenpäin, jonka pohjalta voidaan pitkäjänteisimmin suunnitella sitten eteenpäin palvelujen tuottamista.

Kommentoi kirjoitusta.

Kansanedustajavaalit, tulokset kunnallisjärjestön näkökulmasta

Maanantai 25.4.2011 klo 20.36 - Timo Puustinen

Huhtikuun 17 päivä käytiin eduskuntavaalit, jotka olivat monella tapaa historialliset. Historialliseksi sen teki perussuomalaisten ”jytky” voitto, joka toi puolueelle ennätykselliset 39 kansanedustajapaikkaa. Tämän perussuomalaisten tsunamin alle jäi Keskustakin, joka sai vain 36 kansanedustajaa eduskuntaan ja putosi 4. suurimmaksi puolueeksi. Suurimmaksi puolueeksi kohosi Kokoomus, joka sai 44 paikkaa ja Jyrki Katainen pääsee aloittamaan hallituksen muodostamisen suurimman puolueen mandaatilla. Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi ilmoitti jo vaali-iltana, että puolue jää rökäletappion myötä oppositioon. Perussuomalaisten menestys oli niin suuri, että myös Kokoomus ja SDP menettivät kannatustaan edelliseen vaaleihin verrattuna.

Pohjois-Karjalassa keskusta menetti yhden paikan ja kansanedustajina jatkavat Anu Vehviläinen ja Eero Reijonen. Tuo keskustan kolmas paikka meni perussuomalaisille, jonka edustajista Osmo Kokko nousi eduskuntaan. Sosiaalidemokraateista tulivat valituiksi Riitta Myller ja Merja Mäkisalo-Ropponen sekä Kokoomuksesta Pekka Ravi. Eero Reijosta lukuun ottamatta muut edustajat ovat Joensuusta ja Joensuun kaupunginvaltuutettuja. Maaseudulta Ilomantsi, Kitee ja Lieksa menettivät kansanedustajansa.

Joensuun keskustan kunnallisjärjestö menetti vaaleissa noin 2000 ääntä edelliseen eduskuntavaaleihin verrattuna. Joensuun keskusta sai noin 80 % äänistä edellisiin vaaleihin verrattuna, kun koko keskustan Pohjois-Karjalan piiri jäi noin 75 %:iin edellisvaalien äänimäärästä. Tästä voinee Pohjois-Karjalassa todeta, että perussuomalaisten nousu näyttää tilastojen valossa olleen maaseudulla vielä voimakkaampaa taajamiin verrattuna. Kun perussuomalaiset sai Joensuun kaupungin alueelta yli 7200 ääntä enemmän kuin edellisissä vaaleissa, niin menettäjinä ovat olleet myös SDP, Kokoomus ja ennen kaikkea vihreät. Kun vihreiltä puuttui edellisiin vaaleihin verrattuna valovoimainen ehdokas, niin vihreät putosi osin sen takia. Keskustan voi sanoa menettäneen erinomaisella ehdokasjoukolla paljon kannatustaan nimenomaan perussuomalaisille.

Eduskuntavaaleissa äänestysprosentti on selvästi korkeampi kuin kunnallisvaaleissa. Tästä johtuen myöskin äänimäärä Joensuun kunnallisjärjestön alueella oli kuitenkin 10 % korkeampi kunnallisvaaleihin verrattuna. Koko Keskustan piirin osalta voidaan todeta eduskuntavaalien äänimäärän jääneen noin 93 %:iin kunnallisvaalien äänimäärästä. Tämä myös numerojen valossa vahvistaa nimenomaan maaseudulla perussuomalaisten voimakasta nousua. Tämä näkyy selvästi myös Joensuun kaupungin sisällä, kun vertaillaan kantakaupungin ja maaseututaajamien ihmisten äänestyskäyttätymistä. Piirin sisällä tuo muutos äänestyskäyttäytymisessä tiesi sitä, että Joensuun kunnallisjärjestön alueella keskustan kannatus oli kohonnut 34 %:iin koko keskustan Pohjois-Karjalan äänimäärästä.

Keskustaa kannatti Joensuussa yhteensä 7756 äänestäjää. Se on iso määrä ja sillä on ollut merkittävä vaikutus, että keskusta sai 2 kansanedustajapaikkaa. Äänestäjille kiitokset luottamuksen antamisesta puolueelle, joka ajaa paitsi koko Suomen niin myös maaseudun asiaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Keskustan osayleiskaava

Sunnuntai 17.4.2011 klo 19.21 - Timo Puustinen

Keskustan osayleiskaavan uusiminen on lähtenyt käyntiin Joensuussa. Meille valtuutetuille ja teknisen lautakunnan sekä kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenille järjestettiin kuulemis- ja vaikuttamistilaisuus kaavan tavoitteista 14.4. Vain noin 15 valtuutettua oli saapunut tilaisuuteen.

Kaavaa laatii Ramboll Finland Oy. Suojelukohteiden osalta rakennussuojeluselvitystä tekee Pekka Piiparinen. Kaavan on tarkoitus valmistua lopullisesti päätettäväksi vuoden 2012-2013 vaihteessa.

Keskustan osayleiskaavan laatiminen on iso asia. Kaavan tulee mahdollistaa asuinrakentamista keskustan alueelle merkittävästi. Samoin kaavassa tulee ratkaista rakennussuojelukysymykset ja vastuut rakennussuojelun osalta. Erittäin tärkeää on ratkaista sujuvan liikenteen tarpeet ja ennen kaikkea keskustan viihtyisyys.

Rakentamisen osalta kaavan lähtökohtana pidetään, että osayleiskaava-alueella mahdollistetaan 6000 neliön asuinrakentamisen tarpeet vuosittain. Vuoteen 2030 mennessä se mahdollistaisi noin 1400 asukasmäärän lisääntymisen alueella. Asiaan vaikuttaa, että todennäköisesti kotitalouksien koko tulevaisuudessa pienenee. Ikääntyvän väestön ohella myös nuoret ja opiskelijat suosivat asumista mahdollisimman keskustassa palvelujen äärellä.

Rakennussuojelukysymykset ovat jo muutamana vuonna askarruttaneet päättäjiä ruutukaava-alueen rakentamisen osalta. Mielestäni hyvänä lähtökohtana rakennussuojelukysymysten ratkaisemiseksi on vuorovaikutteinen ote kaavoittajan ja rakennusten omistajien välillä. Kaupunki haluaa selvittää omistajien kanssa suojelutarpeet yhteisymmärryksessä. Rakennusten omistajia kuullaan ja halutaan yhdessä löytää keinot suojelun toteuttamiseksi. Keinoja voivat olla esim. rakennusoikeuden antaminen toiseen paikkaan jne. Eräänä lähtökohtana on oltava myös, ettei kaupungille tule mittavia lunastusvelvollisuuksia kaavan laatimisen myötä. Kaavan laadinnassa vanhoiksi rakennuksiksi katsotaan ennen vuotta 1970 rakennetut rakennukset. Suojelu ei koske myöskään alueella olevia omakotitaloja. Suojelun on oltava samanlaista omistajasta riippumatta ja suojelun osalta painotetaan myös kokonaisuutta. Kohteen täytyy olla historiallinen ja hyvä oman lajityyppinsä edustaja.

Kaavan laatiminen on avoin prosessi, johon kaupunkilaiset voivat ottaa kantaa joko sidosryhmien kautta tai henkilökohtaisesti, kun osayleiskaavaluonnos aikanaan tulee nähtäville.

Kommentoi kirjoitusta.

Eduskuntavaalit

Maanantai 4.4.2011 klo 8.47 - Timo Puustinen

Eduskuntavaalit ovat kahden viikon kuluttua sunnuntaina 17.4. Eduskuntavaalityö on ehdokkaiden ja heidän taustajoukkojensa osalta kiivaimmillaan.

Viimeisimpien gallupien mukaan Suomen maassa on 4 lähes yhtä suurta puoluetta, jotka kilpailevat pääministerin paikasta. Nämä neljä puoluetta ovat esiintyneet kerran neljältään jo television vaalitentissä viime viikolla.

Perussuomalaisten nousu on näihin saakka ollut gallupeissa hyvin vahvaa. Perussuomalaiset ovat nousseet viimeisissä gallupeissa 17-18 %:n kannatuksen tasolle. Kannatuksen nousuun ei ole tarvinnut puolueen esittää mitään, vaan ihmisten keskuudessa oleva politiikan vastaisuus ja yleinen päätöksentekijöitten vaihtamisen halu ovat tämän tehneet. Perussuomalaisten nousu ei siten ole kestävällä pohjalla. Muutos pelkän muutoshalun vuoksi ei johda mihinkään, jos asiaperusteita muutokselle ei löydy.

Keskustalla on erinomainen pääministeriehdokas Mari Kiviniemi, joka onnistui erinomaisesti myöskin pääministeritentissä viime viikolla. Keskustan asialinja ja vastuullinen politiikka kantaa kyllä ihan kohtuulliseen tulokseen näissä vaaleissa.

Keskustan Pohjois-Karjalan piirillä on erinomainen kansanedustajaehdokkaiden joukko Pohjois-Karjalassa. Tästä joukosta löytyy runsaasti kokemusta, mutta myös ”odotettuja uutuuksia”. Keskustan joukosta löytyy nuoria ehdokkaita, joilla on tulevaisuutta politiikan saralla. Kaikki ehdokkaat tekevät vaalityötä tosissaan ja tästä työstä uskon tulevan hyvän palkinnon.

Keskustan ehdokkaat ovat olleet näissä vaaleissa jälleen kerran asialinjalla. Keskustan pääministeriehdokas on onnistunut hyvin pääministeritenteissä. Suora johtopäätös on se, että se tulee näkymään vaaleissa.

Uskon, että jo viimeisissä gallupeissa näkyy, että perussuomalaisten kannatuksen nousu on taittunut ja vaaleissa heidän kannatuksensa on laskusuunnassa tämän hetken kannatukseen nähden.

Ja keskusta kisaa tiukasti pääministerin paikasta. Saa nähdä miten käy!

 

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »