Kunnallisvaaliohjelma

Lauantai 15.9.2012 klo 12.14 - Timo Puustinen


 

Joensuun Keskustan kunnallisvaaliohjelma valtuustokaudelle 2013-2016

 

 

Maakuntakeskus Joensuu – hyvä kaupunki kaikille 

Keskustan tavoitteena on kaikkien kaupunkilaisten tasa-arvoiset mahdollisuudet laadukkaisiin peruspalveluihin, itsensä kehittämiseen, työhön ja yrittämiseen. Kuntaliitokset eivät voi perustua pakkoon vaan vapaaehtoisuuteen. Keskusta haluaa turvata vakaan ja terveen kuntatalouden. Veroprosentti on pidettävä kilpailukykyisellä tasolla vastaavan kokoisiin kaupunkeihin verrattuna.

 

Sosiaali- ja terveystoimi

  • Terveyskeskukset toimiviksi, päivystysjono lyhyeksi

Kunnalliset lääkäripalvelut lähipalveluna ovat tärkeimmät julkiset peruspalvelut. Perusterveydenhuollon toimivuuden parantaminen ja kaupungin lääkäri- ja hammaslääkärivirkojen täyttäminen pysyvästi ovat valtuustokaudelle tärkeimpiä tehtäviä. Tavoitteena on kasvattaa kunnan omana työnä tehtävää osuutta lääkäripalveluissa. Henkilökunta- ja asiakasnäkökulmista tulevan palautteen osuutta työn kehittämisessä lisätään. Siilaisen terveyskeskuksen rakentaminen toteutetaan. Kustannuksia säästävää yhteistyötä erikoissairaanhoidon kanssa on lisättävä.

Kouluterveydenhuoltoa tuetaan oppimisvaikeuksien ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Kasvatustyössä koulun yhteistyö kodin, muiden viranomaisten ja järjestöjen kanssa on ensiarvoisen tärkeää.

  • Vanhusten toiveet huomioon

Ikääntyvien ihmisten omia toiveita on arvostettava vanhustenhuollossa. Kotona ja kodinomaisissa olosuhteissa asuminen mahdollisimman pitkään on useimpien vanhusten tahto. Tuetaan ikääntyneiden mahdollisuutta osallistua oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Haetaan uusia keinoja ikäihmisten virkistys- ja harrastusmahdollisuuksien turvaamiseksi erityisesti haja-asutusalueilla esim. huomioiden kasvavan tarpeen tietotekniikkaopastukseen.

Kehitetään kotiin annettavia palveluita eri elämäntilanteisiin. Tasavertaisuuden parantamiseksi Keskusta haluaa, että omaishoidon tuki siirretään kunnilta Kansaneläkelaitoksen maksettavaksi. Hoivapalveluissa varteenotettavaksi vaihtoehdoksi otetaan myös yksityiset, usein pienimuotoiset hoitokodit ja perhehoito. Palvelusetelien käyttöä ikäihmisten palveluiden käytössä edistetään.

Hissien rakentamista ruutukaava-alueen kerrostaloihin edistetään vanhusten ja liikuntarajoitteisten arjen helpottamiseksi.

 

Sivistystoimi

  • Lapsiperheiden palvelut sujuviksi ja valinnanvapautta päivähoitoon

Lasten päivähoidossa Keskusta tukee perheiden valinnanvapautta kotihoidon, perhepäivähoidon ja päiväkotihoidon välillä. Esitämme, että kotihoidontuen kuntalisän käyttöä jatketaan. Kotihoidontuen kuntalisä on kaupungin kannalta edullinen ja tukee tärkeitä lapsen ensimmäisiä kehitysvuosia. Lapsiperheiden on saatava tarvittaessa kunnallista kotiapua sekä muuta ennaltaehkäisevää tukea ja moniammatillista apua.

  • Perusopetus

Perusopetuksen edellytykset on turvattava siten, että oppilaamme saavat ammattitaitoista ja tasokasta opetusta terveissä koulutiloissa koko Joensuussa.

Lukioiden monipuolisen kurssivalikoiman tulee tarjota hyvät etenemismahdollisuudet jatko-opinnoille yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa.

  • Yliopisto, ammattikorkeakoulutus

Joensuu on yksi maan parhaista koulutuskaupungeista. Yliopiston, ammattikorkeakoulun ja ammatillisen koulutuksen kehittyminen on turvattava. On varmistettava kattava ammattikorkeakoulun koulutustarjonta ja myös biotalouden (maatalous, metsätalous, ympäristöteknologia) koulutus- ja kehitystoiminta Pohjois-Karjalassa. Joensuun on tavoiteltava Suomen parhaan opiskelijakaupungin statusta. Opiskelijoiden asuntotilanne on korjattava.

  • Kulttuuri- ja liikuntapalveluilla viihtyisyyttä ja vetovoimaa

Joensuu tarjoaa maakunnan pääkaupunkina alueelleen korkeatasoiset kulttuuri- ja liikuntapalvelut.

Mehtimäkeä on kehitettävä edelleen maakunnan urheilukeskuksena. On huolehdittava maaseututaajamien ja kylien lähiliikuntamahdollisuuksista ja toimivista nuorisotiloista. Tilojen monikäyttöisyys on huomioitava jo uusien tilojen suunnittelussa.

 

 

 

 

Yritystoiminta - työllisyys

  • Menestyvä yritystoiminta  - parempi työllisyys

Joensuun haaste on korkea työttömyys. Työttömyyttä on kaikin keinoin vähennettävä luomalla edellytyksiä alueen yritystoiminnan monipuolistumiselle ja kehittymiselle eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Erityistä huomiota on kiinnitettävä nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllistymiseen. Tämä on keskeistä nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä. Työllistymistä on edistettävä mm. koulutuksella. Tiedepuiston kehittämistä on jatkettava.

Yritystoiminnan ja työllisyyden vahvistuminen parantaa kaupungin talouden tasapainoa. Puun käyttöä niin rakentamisessa kuin energiatuotannossakin on edistettävä pitkäjänteisesti. Monipuolisesta maatalousyrittäjyyden edellytyksistä on huolehdittava ja edistettävä näin maaseutualueiden elinvoimaa. Paikallisten palveluiden ja lähiruoan suosiminen on yrittäjyyden tukemista parhaimmillaan.

Joensuun seudun on kokonaisuutena tarjottava houkutteleva toimintaympäristö jo olemassa oleville, tänne muualta hakeutuville sekä aloittaville yrityksille. Työllisyyden parantamisessa menestyvä yritystoiminta on kaiken avain. Aktiivisella yhteistyöllä on vahvistettava Joensuun asemaa yhtenä maan yritysystävällisimmistä kaupungeista.

 

Kaupunkirakenne

  • Kaupunkikeskusta ja kylät eläväksi

Kaupunkikeskustan rakentaminen jatkuu tulevalla valtuustokaudella valmistuvan osayleiskaavan pohjalta.

Viihtyisä kaupunkikeskusta rakentuu jokirannasta, kävelykeskustasta ja siellä vilkkaasti toimivista yrityksistä.

Asumisen ja yrittämisen mahdollisuuksia kaupungissa on lisättävä aktiivisella maanhankinnalla ja omissa käsissä pidettävällä kaavoituksella ja rakentamisen lupapolitiikalla. Nopeat laajakaistayhteydet on turvattava kaikille.

Mahdollisuudet sekä maaseutumaiseen asumiseen että ranta-asumiseen on sallittava järkevällä lupapolitiikalla.

 

Joensuu

  • Kaupungista hyvä työnantaja

Joensuun suurin työnantaja on kaupunki. On varmistettava, että kaupunki on työnantajana hyvä ja houkutteleva.

Henkilöstöllä on oltava mahdollisuus vaikuttaa työnsä ja työyhteisönsä kehittämiseen. Työssä jaksamisesta ja työkyvyn ylläpidosta on huolehdittava. Työntekijöiden terveyteen, työturvallisuuteen ja osaamisen kehittämiseen on kiinnitettävä huomiota. Tavoitteena tulee olla työsuhteiden pysyvyys.

Kunnan on toimittava aktiivisesti työttömien, vajaakuntoisten ja osatyökykyisten työllistämiseksi. Nuorten ja maahanmuuttajien työllistymistä on kehitettävä.

 

  • Yhteistyö

Tulevalla valtuustokaudella on jatkettava yhteistyötä Joensuun seudun kuntien kanssa alueen palvelujen kehittämisessä. Maakunnan pääkaupunkina Joensuulla on tässä keskeinen vastuu.

Kaupungin yhteistyö kansalais- ja vapaaehtoisjärjestöjen kanssa takaa palvelujen monipuolisuuden niin sosiaali- ja terveydenhuollossa kuin kulttuuri- ja liikuntapalveluissakin koko laajentuvan Joensuun alueella. Yhteistyössä järjestöjen kanssa saadaan kaupunkilaisten aktiivisuus esiin.

Toimivat asukas- ja kyläyhdistykset ovat voimavara koko kaupungin kehittämisessä. Asukas- ja kyläyhdistysten toimintaa on edelleen tuettava järjestö- ja toiminta-avustuksin. Hyvä kaupunki koostuu toimivista palveluista sekä vastuuntuntoisista ja aktiivisista joensuulaisista.

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini