Keskustan osayleiskaava

Torstai 27.12.2012 klo 18.21 - Timo Puustinen


Maanantaina 17.12.2012 Joensuun kaupunginvaltuusto hyväksyi keskustan osayleiskaavan.  Kaupunginvaltuustohan siirsi päätöksentekoa marraskuun kokouksesta joulukuuhun budjettikokouksen vuoksi.

Itse olisin ollut valmis tekemään päätökset kaava-asiassa jo marraskuussa. Olen perehtynyt kaavan laadintaan useissa eri yhteyksissä kaavan valmistelun aikana.  Toin tämän esille puheenvuoroni alussa.

Toin puheenvuorossani esille, että tässä muutoksessa on kysymys paljosta muusta kuin nämä voimakkaasti esille nousseet rakennussuojelukysymykset. Tällä kaavamuutoksella linjataan, miltä kaupunki näyttää 20 vuoden kuluttua. Minusta tässä on oleellista myös liikenneratkaisut ja täydennysrakentamismahdollisuudet niin asumisen kuin kaupan osalta. Asumisen osalta kaava tarkoittaa käytännössä, että Joensuu näyttää 20 vuoden kuluttua enemmän kuusikerroksiselta kuin nelikerroksiselta. Jos edes jonkun verran toteutuu ajatuksesta, että asuntokadut ovat hieman eri tavalla täydennysrakennettu, kuin mitä tähän mennessä Joensuussa on tehty, niin Joensuu menee parempaan suuntaan viihtyvyyden osalta. Liikenneratkaisut ns. keskustan kehä liikenneympyröineen jatkossa selkeyttää liikkumista. Myöskin tähän yhteyteen rakennettavat pyörätieyhteydet kehittävät kevyttä liikennettä. Torin ympäristössä joukkoliikenteen pysäkkien muutos mahdollistaa torin ympäristön ilmeen muuttumisen. Torin ympäristön kehittyminen vaatii kyllä sitten sen toriparkin rakentamisen, joka uskoakseni vielä jonain päivänä toteutuu. Mutta kaavan ehtojen mukaisesti ei kaupungin toteuttamana. Kaavassa on liikerakentamisen mahdollisuus ajateltu torin eteläpuolelle ja vaikka tässä vaiheessa tuntuu, ettei liikerakentamista tarvita yhtään lisää, niin uskon että tehdyllä kauppapaikkarakentamisen ennusteselvityksellä on taipumus toteutua, kuten on käynyt aikaisemminkin laadittujen selvitysten osalta.

Suojelukohteiden osalta Torikatu 10:n ja 12:n suojelu pidän järkevänä, sillä kaupunginkin on osallistuttava, koska sitä vaaditaan myös yksityiseltä taholta. Nämä puutalot kuuluvat ns. Joensuun puutalokokonaisuuteen, jolloin se puoltaa näiden säilyttämistä. Mutta jos ne suojellaan, niin ne on myös kunnostettava, sillä kunnostamattomina ne ovat todella ikävän näköiset.

Kannanottoja ja postia on tullut sekä puolesta  että vastaan erityisesti Jokelan suojeluun liittyen. Valtuutetuilla on mahdollisuus perehtyä asiaan perusteellisesti. Itse en kannattanut Jokelan suojelua ja esitin, että  suojelumerkintä tulisi poistaa  myös Sairaalakatu 18:sta. Se on erillinen kohde. Kaupunginvaltuusto päätti äänin 36-21, ettei Jokelan kiinteistölle tule suojelumerkintää. Valtuustohan ei sinällään päättänyt, että mitä rakennukselle tehdään, sillä se on omistajan vastuulla. Valituksia lienee kuitenkin luvassa tehdystä päätöksestä. Samoin olisi ollut ilmeisesti laita myöskin toisenlaisen ratkaisun osalta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini