Hyvät kunnallisvaalit

Keskiviikko 31.10.2012 klo 7.25 - Timo Puustinen


Kunnallisvaalit vuodelta 2012 ovat nyt takana päin. Suuret kiitokset kaikille äänestäjille siitä tuesta, joita Keskusta on järjestönä äänestäjiltä saanut.  Omasta ja kunnallisjärjestön puolesta kaikille ehdokkaille ja heidän taustajoukoilleen sekä järjestöväelle haluan lausua kiitokset hyvin menneistä kunnallisvaaleista Joensuussa. Meidän ilmeemme vaalitaistelun aikana oli hyvä ja ehdokkaat toimivat hyvässä yhteistyössä. Joensuun keskusta keräsi 6580 ääntä ja saimme 13 valtuutettua Joensuun kaupunginvaltuustoon. Myöskin valtakunnallisesti keskusta onnistui hyvin ja saavutti 18,7 %:n kannatuksen ja teki melkoisen pesäeron perussuomalaisiin. Meillä on keskustalla vahva puoluejohto kokonaisuudessaan ja erinomainen uusi puheenjohtaja, jotka auttoivat myös koko keskustan menestymistä.

Joensuun tuloksen tarkastelua:

Meidän tavoitteemme oli vähintään entinen valtuutettujen määrä eli 14. Tähän emme pystyneet perussuomalaisten eduskuntavaaleista alkaneen vahvan rynnistyksen takia. Mutta perussuomalaisten menestyksen ja 5 lisäpaikan myötä ovat myös sdp ja kokoomus menettäneet molemmat 2 paikkaa. Säilyimme kirkkaasti toiseksi suurimpana valtuustoryhmänä ja teimme pesäeroa kokoomukseen ja kavensimme etumatkaa sdp:hen.

Meillä Joensuussa perussuomalaisten kannatus oli aika lailla heidän valtakunnallisen kannatuksen mukainen noin 13,1 %. Sen sijaan muualla P-K:ssa heidän kannatuksensa oli huomattavasti korkeampi, koska P-K:ssa heidän kannatuksensa oli 16,2 %.

Näissä vaaleissa  Joensuussa annettiin 514 ääntä vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Rakenteellisesti väkimäärän alentuminen vaikuttaa äänimääriin erityisesti haja-asutusalueilla, toisaalta äänimäärä lisääntyy alueilla missä rakennetaan uutta. Saimme edellisissä vaaleissa 7032 ääntä, nyt 452 vähemmän eli 6580. SDP menetti edellisvaaleista 968 ääntä ja kokoomus 877 ääntä ollen suurempia menettäjiä. Nuo kolme miinusta melko tarkalleen siirtyivät perussuomalaisten laariin, kun heidän äänimääränsä lisääntyi yhteensä 2359 edellisiin vaaleihin verrattuna.

Tarkastelin mielenkiinnosta myös oman lähialueen eli Tuupovaaran tilanteen kehittymistä lähivuosina. Tuupovaaran alueeseenhan kuuluu Kovero, Tuupovaara ja Öllölä. Alueen väestö on hieman vähenemässä sillä edellisissä vaaleissa oli äänioikeutettuja 1644 ja nyt 1585, eli väestökehitys -3,6 %. Tästä johtuen Tuupovaarassa annettiin 39 ääntä vähemmän. Kun perussuomalaiset saivat v. 2008 vaaleissa 30 ääntä, mutta nyt 109, niin heillä oli 79 lisäystä ja meni samalla ohi kokoomuksen. Edellä mainitut vähennykset jakaantuvat sitten meille keskustalle suurimpana 54 (338) ääntä, sdp:lle 39 (240) ääntä ja kokoomukselle 17 (103) ääntä. Eli samalla lailla on äänet siirtyneet kuin koko Joensuun alueella. Eli palattiin Tuupovaarassa historiassa lähes samaan kuin 90-luvun alkupuolella, jolloin SMP:llä oli parhaimmillaan 4 paikkaa 21:stä.  

Tarkemmin vaalitulokseen voit tutustua mm. osoitteissa yle.fi/vaalit tai vaalit.fi

Tästä on hyvä lähteä ponnistamaan uudelle valtuustokaudelle. Ensin on käytävä valtuustoryhmien väliset neuvottelut, miten luottamusmiespaikat jaetaan.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini