Kunnallisvaalit lähestyy

Tiistai 14.8.2012 klo 21.22 - Timo Puustinen


Alla oleva kirjoitus julkaistu Karjalaisen mielipide -palstalla 14.8.2012.

Rahaa hyvinvointiin on laitettu koko ajan

 

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas peräänkuulutti rehellisyyttä vaalilupauksiin Karjalaisessa 5.8.2012 ja vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas vaati rahaa hyvinvointiin 9.8.2012. Samalla voisi peräänkuuluttaa valtuustoehdokkaita myös tutustumaan kokonaisuuteen ja tosiasioihin, kuinka rahaa on käytetty kuluneella valtuustokaudella ja mihin kaupunginvaltuusto on linjannut rahaa käytettävän.

Vuoden 2011 tilinpäätöksestä löytyy, että kaupungin nettomenojen kokonaissumma on  noin 360 miljoonaa euroa. Tästä on käytetty sosiaali- ja terveystoimeen 195 miljoonaa, sivistystoimeen 98 miljoonaa, kaupunginhallitus 46 miljoonaa (josta Ammattikorkeakoulu 26 miljoonaa), kulttuuri- ja nuorisotoimi 10 miljoonaa, liikuntatoimi 7 miljoonaa  ja pienimpänä listalta löytyy tekninen toimi 2,6 miljoonan euron nettomenoineen.

Luvuista voi hyvin todeta, että pääasiassa kaupungin rahat käytetään terveys-, sosiaali- ja koulutuspalveluihin. Kaupunginvaltuusto on valtuustokauden alussa linjannut, että liikenevä verotulojen ja valtionosuuksien kasvu suunnataan pääasiassa sosiaali- ja terveyshuoltoon ja koulutuspalveluihin ja esim. teknisen toimen menojen kasvu-% on ollut 0 siitäkin huolimatta, että lisääntyvän rakentamisen myötä joka vuosi tulee uusia alueita lisää kaupungin hoidettavaksi. Kokonaisuutena rahoituksen suuntaaminen näin on ollut järkevää, koska tarve erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon puolella on koko ajan lisääntynyt.

Tilinpäätöksestä käy selville myös talouden toteutuminen. Kun tekninen toimi on pysynyt talousarviossaan, niin viime vuonna sosiaali- ja terveystoimi ylitti talousarvion 8 miljoonalla eurolla, samoin koulutustoimen ylitys oli 4 miljoonaa euroa alkuperäiseen talousarvioon. Aivan hyvällä syyllä voidaan todeta, että kaupunginvaltuusto on satsannut kaiken liikenevän verotulojen ja valtionosuuksien kasvun sosiaali- ja terveystoimeen ja sivistystoimeen jo kuluneellakin valtuustokaudella.

Kaikesta huolimatta on kohtuullista, että kaupungin liikenneyhteydet pidetään vähintään entisen tasoisella rahoituksella. Alueiden lisääntyessähän se tarkoittaa kuitenkin alueiden hoitotason laskua käytännössä. Samoin kulttuuri- ja nuorisotoimen sekä liikuntatoimen rahoitus on toteutettava entisen tasoisena.

Timo Puustinen

Kaupunginvaltuutettu (kesk)

Teknisen lautakunnan pj.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini