Maaseutuohjelmaan puheenvuoro kaupunginvaltuustossa 31.1.2022.

Keskiviikko 2.2.2022 klo 22.34 - Timo Puustinen


Käsittelyssä olevassa maaseutuohjelmassa on monia hyviä asioita maaseutualueiden kehittämiseksi.

Ohjelmassa toivotaan, että se lisää asukkaiden ja toimijoiden vaikutusmahdollisuutta sekä aktiivisuutta ja sieltä löytyy myös näkemys, ettei kaikkien alueiden tarvitse olla samanlaisia, vaan alueiden erilaisuus huomioidaan.

Tällaiseen ohjelmaan on tietysti vaikea laittaa tarkkoja konkreettisia toimenpiteitä, mutta kuitenkin kappaleesta “Mahdollistamme turvallisen ja toimivan arjen” sellaisia yleisempiä toimenpiteitä kyllä löytyy.

Alueiden kehittämisessä nämä kaksi kertaa vuodessa olevat järjestötapaamiset ovat hyviä ja niistä menee asukkaiden viestiä suoraan kaupungin henkilöstölle. Asukkaiden toiveiden kuunteleminen on tärkeää.

Otan tähän yhden konkreettisen esimerkin Tuupovaarassa viime vuoden lopulta. Tämä tuli esille paikallislehden kirjoituksen myötä, josta paikalliset toimijat ottivat huolestuneena yhteyttä. Paikallislehdessä kerrottiin, että vuodelle 2022 ei ole avustusta Tuupovaaran Vanhusten Tuen uima-altaalle, jota kansalaisopiston ja Eläkkeensaajien ryhmät ovat käyttäneet. Tästä oltiin erittäin huolestuneita ja lisäksi siellä olisi viime vuoden lopulla ollut senioriryhmä (7-8 henkilöä) kasattuna vesijumppaan. Tämä ryhmä oli selvittänyt itselleen kansalaisopistosta opettajankin, mutta kaupungilta ei ollut siihen kustannukseen rahaa. Nämä tällaiset ovat pitäjien asukkaille tärkeitä terveyden kannalta ennaltaehkäiseviä asioita ja kustannuksiltaan pieniä verrattuna vaikkapa lähivuosina tehtävän Vesikon uimahallin laajennukseen ja peruskorjaukseen.

Oliskohan se niin, että tuon osallistavan budjetoinnin avulla tällaisia asioita maaseudulla voisi hoitaa maaseutuohjelmaan nojautuen?

Vielä tärkeämpää on sitten konkreettisesti ohjelman toteutus, jossa tämän maaseutuohjelman toimivuus tosiasiassa punnitaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini