Pogostan Sanomat 7.3.2024

Perjantai 8.3.2024 klo 12.10 - Sirpa Sutinen


Kuntapäättäjä luottaa, etteivät kaikki säästöihin tähtäävät esitykset toteudu - Tuupovaara vaikein pala

Tuupovaaralainen kaupunginvaltuutettu Timo Puustinen kerää voimia päätöksentekoon hiihtoladulta. Huhtikuussa selviää, mitä esityksiä Joensuun kaupungin talouden pelastamiseksi vielä tulee. Kesäkuussa koittaa kipeiden päätösten hetki, jossa Puustinen näkee vielä tuupovaaralaisilla olevan toivoa.

Tuupovaaralainen kaupunginvaltuutettu Timo Puustinen kerää voimia päätöksentekoon hiihtoladulta. Huhtikuussa selviää, mitä esityksiä Joensuun kaupungin talouden pelastamiseksi vielä tulee. Kesäkuussa koittaa kipeiden päätösten hetki, jossa Puustinen näkee vielä tuupovaaralaisilla olevan toivoa. Kuva: Sirpa Sutinen

Sirpa Sutinen

Tuupovaaralainen, Koverossa asuva Timo Puustinen on yksi Joensuun 59 kaupunginvaltuutetusta, jotka ovat päättämässä, kuinka kaupunki selvittää tukalan taloustilanteensa. Keskustapuolueessa toimiva Puustinen on myös kaupunkirakennelautakunnan varapuheenjohtaja. Hän muistuttaa, ettei päätöksiä ole vielä tehty.

– Eikä kaikkia esityksiä vielä ole saatu.

Talouden sopeutuksen nimissä on Tuupovaarassa esitetty lakkautettavaksi jo päiväkoti, koulu, kirjasto, nuorisopalvelut ja palvelupiste. Puustisella ei vielä ole kerrottavaa oman puolueryhmän näkemyksistä palvelujen karsimisesta.

– Oma valtuustoryhmä keskustelee asiasta 12. huhtikuuta. Tällä hetkellä ei varmasti millään ryhmällä ole asiasta selkeää kuvaa. Huhtikuun ensimmäisellä viikolla ollaan paremmin selvillä. Virallinen info on huhtikuun 8. päivänä.

– Esitys kokonaisharkinnasta valmistunee maaliskuun loppuun mennessä. Kaupungin puolelta se on kokonaisuus, jossa kerrotaan, mistä 20 miljoonan sopeutus koostuu. Mikä saadaan veroprosentista, mikä tulee kouluista ja niin edelleen.

Tuupovaarassa järjestetään alueen asukkaille palvelujen karsimiseen liittyen keskustelutilaisuus 11. huhtikuuta. Ennen tilaisuutta on puolueiden valtuustoryhmien puheenjohtajat kutsuttu tutustumaan Tuupovaaraan uhanalaisiin palveluihin. Kutsut on esittänyt Tuupovaara-Seura alueen yhdistysten edustajana.

Kuntalaisten kuulemisen keskustelutilaisuuksissa Puustinen näkee välttämättömänä.

– Ihmiset saavat esittää mielipiteensä. Vaikka se osittain on muodollisuus, myöntää Puustinen.

Mahdollisuus muutoksiin kuitenkin on vielä keskustelutilaisuuksien jälkeen.

– Ne eivät välttämättä vaikuta paljoa virkamiehiin, mutta meihin päättäjiin niillä voi olla vaikutusta. Toki me tiedämme, mitä siellä tulee esille. Konsulttiselvitykset ovat myös meille tuttuja, Puustinen selittää.

Puustisella on synkkien uutisten ja vaikeiden päätösten äärellä uskoa, että kaikki palvelut eivät Tuupovaaran osalta ole menetettyjä.

– Tuupovaara on varmaan semmoinen, joka todennäköisesti säilyy. Ainakin viimeisin säästöistä, jotka pitäisi toteuttaa tai johon säästöjä kohdistaa.

Hän kertoo kuulleensa, että moni on yleisesti todennut Tuupovaaran palvelujen karsimisen olevan vaikein asia esitettyjen säästöjen joukossa.

– Niitä pidetään vaikeimpana toteutettavana.

Valtuutettu ei kuitenkaan uskalla arvioida mitään järjestystä kotipitäjän palveluiden uhanalaisuudesta.

– En osaa sanoa. Meille tulee varmasti vielä lisää esityksiä. Mietitään arvopohjalta mitä tehdään. Katsotaan mikä on veroprosentin osuus säästöistä.

Puustinen muistuttaa, että konsulttien ensimmäinen esitys oli vasta kuusi miljoonaa.

– Säästötarve on 20 miljoonaa. Yksi veroprosentti lisää merkitsee 13 miljoonaa euroa.

Koulujen tilannetta Puustinen pitää kaikkineen murheellisena.

– Se on melkoinen ongelma, jos Joensuussa tuhat oppilasta vähenee lähivuosina. Koko maakunnassa syntyy enää tuhat oppilasta. Se on koko maakunnan ongelma.

Tuupovaaran kouluun ei Puustinen kuitenkaan koskisi.

– Kyllä Tuupovaarassa pitää olla koulu- ja päiväkotipalvelut.

Kirjastoa Puustinen pitää niin ikään alueelle välttämättömänä palveluna, jota ei voi korvata kirjastoautolla.

Tuupovaaralaisena Puustinen jakaa alueen asukkaiden pelon palvelujen karsimista seuraavasta väestökadosta.

– Jos palvelut lähtevät, eivät ainakaan lapsiperheet muuta alueelle.

Rajaturvallisuus on kysymys, johon Tuupovaaran kaltaisen rajapitäjän autioituminen vaikuttaisi myös Puustisen mukaan ikävästi.

Luonnonvaroihin liittyvien ammattien harjoittajien asumisen seudulla hän näkee niin ikään tärkeänä.

– Metsätalousinfran ylläpitäminen on tärkeää. Kuka auraa teitä, jos koneyrittäjiä ei asu alueella, ja kuka korjaa puut.

Puustinen uskoo, että arvokeskustelulla on merkitystä vielä ennen kuin säästöistä ja palvelujen karsimisesta tehdään päätöksiä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini