Puheenvuoro Joensuun ilmasto-ohjelmasta kaupunginvaltuustossa 31.1.2022

Keskiviikko 2.2.2022 klo 22.14 - Timo Puustinen


Joensuun kaupungin ilmasto-ohjelmassa todetaan, että kasvihuonepäästöt vähenevät 60 % vuodesta 2007 vuoteen 2025. Päästöt on tähän mennessä alentuneet 30 %, joten tarvitaan 40 % lisää tavoitteen saavuttamiseksi.

Metsien kehitys on ohjelmankin mukaan hiilinielujen kannalta ratkaisevan tärkeä. Ohjelmassa edellytetään, että metsien hakkuut ovat pienemmät kuin suurin ylläpidettävissä oleva aines- ja energiapuun hakkuumäärä.

Tämä ei mielestäni pitäisi olla iso ongelma. Viimeisen VMI:n inventoinnin mukaan Pohjois-Karjalan metsät kasvavat 8,9 milj.m3 vuodessa ja kestävä hakkuusuunnite on 7,1 milj.m3. Vuosina 2015-2018 on metsää hakattu keskimäärin 6,2 milj.m3 eli n. 70 % kasvusta. Tämä sama tilanne on valtakunnan tasolla, kun kasvu on 107 milj.m3, hakkuusuunnite 84 milj.m3 ja hakkuut vieläkin pienemmät.

Eli hiilinielut kasvavat koko ajan puuston määrän lisääntyessä ja se mahdollistaa omalta osaltaan ilmasto-ohjelman toteutumisen.

Tuon metsien kasvun on mahdollistanut suomalainen metsänhoito ja perhemetsätalous. Puuston kasvukyvyn säilyminen edellytttää metsän hakkuita, metsien uudistamista ja taimikoitten hoitamista, ei pelkästään metsänsuojelua.

Tuon viimeisen valtakunnan metsien inventoinnin mukaan paitsi metsien puumäärä on lisääntynyt niin myös P-K:n metsien lahopuuston määrä on lisääntynyt., joka on myönteistä monimuotoisuuden kannalta. Sitä jätetään hakkuissa ja metsän hoidossa, mutta myös esim. tuulenkaatopuiden korjaaminen on mennyt kannattamattomaksi. Koen että hiilinielujen osalta ilmasto-ohjelma toteutuu, mutta enemmän harmaita hiuksia tulee liikenteen ja lämmityksen päästöjen vähentämisessä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini