Puheenvuoro 29.3.2016 valtuuston kokouksessa vaarojen koulujärjestelyistä

Torstai 31.3.2016 klo 19.44 - Timo Puustinen


Vaarojen koulujen järjestäminen on ollut useamman vuoden tapetilla kaupungin hallinnossa. Asiasta keskusteltiin kovasti jo vuonna 2011 palveluverkkosuunnitelmaa laadittaessa, jolloin linjattiin, että alueen yläkouluratkaisua tarkastellaan vuoden 2015 tienoilla. Tässä palveluverkkoratkaisussa on nyt kyseessä sekä ala-asteen että yläasteen perusopetus ja tulee vaikuttamaan Tuupovaaran osalta ainakin kirjastopalveluihin.

Ala-asteiden osaltahan ratkaisu on selkeä ja helppo. Alakoulut jatkavat niin Heinävaarassa, Kiihtelysvaarassa kuin Tuupovaarassa. Ala-asteen opetus on selkeästi lähipalvelu ja oppilaita riittää kaikkeen kolmeen kouluun. Kiihtelysvaaran koulutilat vaativat sisäilmaongelmien vuoksi uuden koulun rakentamisen mahdollisimman pikaisesti.

Yläasteen osalta ratkaisu ei enää tuupovaaralaisten osalta ole niin selvä. Mielestäni yläasteen rakentaminen Kiihtelysvaarassa Heinävaaraan on perusteltu sijainnin ja oppilaiden määrän perusteella. Yläasteen sijainti Ilomantsin tien varressa on keskeisempi eri suunnista tuleville oppilaille. Kiihtelysvaaran yläasteen tilojen sisäilmaongelmien myötä uuden rakentamisessa on syytä toimia ripeästi.

Itse olen aiemmissa kannanotoissani pitänyt myös yläastetta lähipalveluna tuupovaaralaisille koululaisille ja tuonut tämän esille näistä kouluverkkoratkaisuista keskustellessa. Tuupovaarassa onkin toiminut laadukas yhtenäiskoulu pätevien opettajien hoitamana.

Tilanne on nyt kuitenkin muuttunut vaikeaksi, kun oppilasmäärä on pudonnut koko ajan ja väheneminen näyttää valitettavasti jatkuvan. Laadukkaan yläkouluopetuksen järjestäminen alkaa olla vaikeaa. Vanhempainyhdistys on voimakkaasti vedonnut, että yhtenäiskoulun tulisi saada jatkaa, mutta toisaalta osa vanhemmista on selkeästi ilmaissut, että valinnaisuutta tulisi yläasteelaisille pystytä tarjoamaan.

Kun yläasteenkin tiloja olisi Tuupovaarassa remontoitava, että ne olisivat asianmukaiset ja terveelliset, niin olen kallistunut päätösehdotuksen kannalle enkä edellä perustelluista syistä aio esittää, että yhtenäiskoulu jatkaisi Tuupovaarassa.

Sen sijaan otan yhden Tuupovaaran alakouluun liittyvän asian esille. Esittelytekstissä esitetään, että alakoululle tutkitaan paikkaa mm. kirjaston tilojen järjestämiseen. Kuitenkin meillä on yläasteella erinomaiset remontoidut tilat kirjastolla eikä niitä pitäisi lähteä ahtamaan pienempiin tiloihin ala-asteelle. Kirjasto on hyvä ja käytetty palvelu Tuupovaarassa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini