Joensuun viiden kunnan kuntaliitos

Perjantai 31.1.2014 klo 12.32 - Timo Puustinen


Joensuun viiden kunnan kuntaliitosselvitys Ossi Revon laatimana oli esillä Joensuun kaupunginvaltuustossa 27.1.2014. Joensuun kaupunginvaltuusto hyväksyi esityksen äänin 40-19. Kontiolahti, Liperi ja Polvijärvi eivät halunneet liittyä Joensuuhun. Outokumpukaan ei hyväksynyt kuntaliitosta, mutta päätökseksi tuli siellä äänin 14-13, että kuntaliitosneuvotteluja voidaan jatkossa käydä.

Olen ollut aikaisemmin kaksi kertaa mukana kuntaliitosratkaisuja tekemässä ja kannattamassa. Molemmissa tapauksissa on ollut vapaaehtoinen kuntaliitos. Nyt tällä kertaa asia ei näin ollut.

Siinä vaiheessa kun Joensuu ja Outokumpu oli lähtemässä selvittämään vapaaehtoista kuntaliitosta, niin asia oli ok ja olin kannattamassa asiaa. Vielä kun näillä kunnilla ei ollut yhteistä rajaa ja Liperi tuli selvitykseen mukaan, niin asia oli myöskin ok.

Mutta kun valtiovalta määräsi sitten mukaan Polvijärven ja Kontiolahden vasten molempien kuntien tahtoa, niin tämä vapaaehtoisuus asiasta on poissa. Nämä molemmat kunnat ovat joka vaiheessa olleet vastustamassa kuntaliitosta, joten kuntaliitosesityksessä oli pakkoliitoksen tuntua. Väkisin tehtynä kuntaliitoksella ei ole sellaisia edellytyksiä onnistua, kuin jos kunnat olisivat vapaaehtoiselta pohjalta enemmistön tahdon mukaisesti olleet mukana kuntaliitosneuvotteluissa.

Tällä hetkellä myöskin valtakunnassa on vaiheessa sote-asioiden järjestely ja kun sote-asiat ovat lähes 2/ 3 kuntien menoista, niin ehdottomasti tämä asia olisi saatava selvitetyksi ennen uusien mahdollisten kuntaliitosselvittelyjen tekemistä.

Tältä pohjalta äänestin ei kuntaliitokselle.

Uskon, että kuntaliitoskeskusteluun palataan uudelleen vielä jossain vaiheessa. Toivottavasti palataan vapaaehtoisissa merkeissä, jolloin on olemassa paremmat onnistumisen edellytykset.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini