Susimäärä ja dna keräys

Maanantai 15.2.2021 klo 8.43 - Timo Puustinen


Metsästysalueellamme on susia liikkunut aiemminkin, mutta viime syksynä tilanne muuttui perusteellisesti. Kun ensimmäisenä metsästysaamuna oli sudet menemässä passimiehen ohi koiranhaukulle, niin tilanne paljastui seuralle hetkessä. Susia liikkui nyt alueella, jossa niitä ei ole aiemmin samassa määrin ollut aiemmin ja metsästyksessä jouduttiin pitämään kuukauden tauko lumia odotellessa. Kun lumet tuli, niin pystyttiin joka aamu selvittämään susien liikkeet ja aina jossain vaiheessa liikkuessaan sudet käyttävät tietä.

Susien määrästä on käyty keskustelua erilaisin mielipitein. Susien dna selvitys on ainoa keino, jolla susien määrästä ja liikkeistä saadaan oikeaa tietoa. Siksi itsekin pyynnöstä lähdin vapaaehtoiseksi susien dna näytteiden kerääjäksi. Kun susia liikkui runsaasti, niin näytteitä löytyi yllättävän helposti. Sain itse kerättyä 10 näytettä marras-joulukuussa ja ne on nyt tammikuussa Luken toimesta tutkittu. Kaikki tutkitut näytteet ovat olleet susia ja niissä 10 näytteessä on ollut 5 eri suden näytteitä. Siinä on ollut 2 sutta, joista ei ole aiemmin ollut näytteitä ja ovat liikkuneet tällä alueella. Siinä on ollut mukana myöskin naarassusi, joka on liikkunut laajemmalla alueella. Mielenkiintoista tietoa.

Tuupovaara-Tohmajärven alueelta on kerätty runsaasti näytteitä. Nyt on tältä talvelta tutkittu 53 näytettä, joissa on ollut 19 eri sutta. Susikanta näyttää olevan vahvassa kasvussa.

Susien dna näytteiden ottamisella saadaan tietoa susien määrästä ja se on perusteena myöskin kannanhoidollisen metsästyksen toteutamiselle.

Kannatan itse myöskin kannanhoidollista metsästystä, että sudet pysyisivät poissa pihoista eivätkä aiheuttaisi vahinkoa kotieläimille ja koirille. Metsästyksessä todennäköisemmin saaliiksi joutuisivat pihakäyntejä tekevät sudet.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini